درد قوس کف پا یکی از مشکلات شایع در افراد است که میتواند به دلیل چندین عامل مختلفی ایجاد شود. این مشکل میتواند برای افرادی که فعالیتهای روزمرهشان شامل استفاده از پاها میشود، بسیار مزاحم و دردناک باشد. در این مقاله، به بررسی علت درد قوس کف پا و روشهای درمان آن میپردازیم.
اگر به عضلات، استخوانها، رباطها یا تاندونهایی که قوس پای شما را تشکیل میدهند آسیب وارد کنید، درد کف پا ممکن است رخ دهد. همچنین ممکن است به دلیل مسائل ساختاری رخ دهد، به خصوص اگر این مسائل ساختاری با موارد زیر تشدید شوند:
موارد زیر شرایط رایجی است که می تواند باعث درد قوس کف پا شود:
فاشئیت کف پا:
فاشئیت کف پا شایع ترین علت درد قوس کف پا و یکی از شایع ترین شکایات ارتوپدی گزارش شده است. این ناشی از التهاب، استفاده بیش از حد یا آسیب به فاشیای کف پا است. فاشیای پلانتار رباطی است که جلوی پای شما را به پاشنه پا متصل می کند. اغلب در دونده ها دیده می شود، اما می تواند در افراد غیر دونده نیز رخ دهد.
اگر مبتلا به صافی کف پا هستید، ممکن است درد قوس کف پا قوس پا و پاشنه پا احساس کنید. درد قوس کف پا معمولاً پس از بیدار شدن بدتر می شود و پس از ایستادن طولانی مدت یا فعالیت هایی که روی پاهای خود هستید، دردناک تر می شود.
اگر به طور مکرر درد کف پا را تجربه می کنید، ممکن است نیاز داشته باشید که نوع دیگری از کفش بپوشید یا برای ایجاد راحتی و حمایت بیشتر از پای خود، از کفش های طبی و ارتوپدی مخصوص کف پای صاف استفاده کنید. کشش همچنین می تواند به تسکین درد ناشی از فاشیای کف پا کمک کند.
اختلال عملکرد تاندون تیبیا خلفی:
که به عنوان صافی کف پای اکتسابی بزرگسالان نیز شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که شما آسیب یا التهاب تاندون تیبیال خلفی داشته باشید. تاندون تیبیال خلفی پا داخلی را به ماهیچه ساق پا متصل می کند. اگر تاندون تیبیال خلفی دیگر قادر به حمایت از قوس نباشد، می تواند باعث درد قوس شود.
پرونیشن:
برای توصیف نحوه حرکت پای شما هنگام راه رفتن استفاده می شود. در افرادی که بیش از حد پروونات دارند، ابتدا لبه خارجی پاشنه به زمین برخورد می کند و سپس پا به سمت داخل و روی قوس می غلتد. این باعث صاف شدن بیش از حد پا می شود. با گذشت زمان، پرووناسیون بیش از حد می تواند به عضلات، تاندون ها و رباط ها آسیب برساند و مشکلاتی را ایجاد کند که منجر به درد قوس شود.
اگر بیش از حد پروناسیون دارید، ممکن است این موارد را نیز تجربه کنید:
پای کاووس:
پا کاووس وضعیتی است که در آن پا قوس بسیار بالایی دارد. ممکن است یک ناهنجاری ساختاری ارثی باشد یا ممکن است ناشی از شرایط عصبی مانند فلج مغزی، سکته مغزی یا بیماری شارکو ماری توث باشد. درد بیشتر در افراد مبتلا به کاووس پا هنگام راه رفتن یا ایستادن احساس می شود. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برای درد کف پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
درد گاه به گاه قوس معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. در این موارد، ممکن است بتوانید با داروهای خانگی مانند خیس کردن پا، ماساژ یا استراحت، تسکین پیدا کنید.
اگر به طور مکرر درد قوس کف پا را تجربه می کنید، اگر درد با درمان های خانگی بهبود نمی یابد یا بدتر می شود، با فوق تخصص صافی کف پای خود در کلینیک ارتوپدی صحبت کنید. درد قوس پا می تواند به وضعیت جدی تر پا تبدیل شود و حتی ممکن است منجر به آسیب در پشت، زانو و مچ پا شود. اگر دیابت دارید، مراقبت از آسیب یا درد پا بسیار مهم است.
تشخیص علت درد قوس کف پا:
دکتر کف پای صاف سابقه پزشکی شما را ارزیابی می کند و یک معاینه فیزیکی برای تعیین محل درد شما انجام می دهد. آنها احتمالاً از شما می خواهند که در حالی که رباط را فشار می دهید خم شوید و پای خود را نشان دهید. فوق تخصص صافی کف پای شما همچنین به دنبال علائم التهاب مانند قرمزی یا تورم خواهد بود. رفلکس ها، هماهنگی، تعادل و تون عضلانی شما همگی بررسی خواهند شد.
آزمایش تشخیصی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درد قوس کف پا میتواند به دلیل عوامل مختلفی ایجاد شود. برخی از این عوامل عبارتند از:
آسیب به بافتهای نرم کف پا، مانند پوست، عضلات و رباطها
التهاب و التهاب مفصل قوس کف پا
تغییرات ساختاری در قوس کف پا، مانند پای صاف یا پای مسطح
فشار زیاد بر روی قوس کف پا به دلیل استفاده بیش از حد از پاها
تغییرات در قوس کف پا به دلیل پیری یا بارداریدر هر صورت، قبل از انجام هرگونه درمان، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید تا علت دقیق درد قوس کف پا تشخیص داده شود.